“Eliminarea stereotipiilor de gen existente în regiunea Nord Vest” a fost tema unui seminar, organizat la Zalău, vineri, 18 septembrie, de către firma Vecom, în parteneriat cu SC Encore SRL. Acţiunea face parte cadrul proiectului ”CORES – Conștientizare și Respect pe piața muncii”, implementat de cele două societăţi, acesta fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2017- 2013.
Proiectul a debutat, după cum a precizat managerul acestuia, Vlad Dărăban, cu o serie de cursuri de calificare pentru acele femei care nu au un serviciu sau care își doresc un loc de muncă mai bine plătit. Potrivit afirmaţiilor sale, cele mai multe femei au optat pentru cursurile de coafor, babysitter și îngrijitor bătrâni, precum şi un curs de operator – introducerea validare și prelucrare date. „Frizer – coafor a fost cel mai căutat curs de către femeile din zonă. De asemenea, în cadrul acestui proiect s-au făcut şi o serie de studii, care se axează în special pe grupurile vulnerabile. În accepţiunea Comisiei Europene, femeile se regăsesc pe lista acestor grupuri. Noi am ales ca şi persoane vulnerabile femeile întrucât este mult mai uşor să lucrezi cu ele şi am observat că este un interes mult mai mare pentru cursuri de formare”, declarat, în deschiderea seminarului, managerul proiectului.
Astfel, în cadrul sesiunii de informare de vineri, reprezentantul firmei partenere – SC Encore SRL, Alina Bîrsan, a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor cercetărilor privind inegalitatea de gen pe piaţa muncii din regiunea Nord Vest, precum a stereotipurilor de gen în mass media. Printre concluziile acestora, se regăseşte şi aceea că femeia ar fi dezavantajată în cele mai multe domenii. „Explicaţiile vizează însă nu doar o atitudine a angajatorilor ci şi o lipsă de dorinţă de implicare a femeilor: vorbim astfel de o implicare diferenţiată a bărbaţilor şi a femeilor, de o determinare diferită în a accede la diferite poziţii ierarhice”, a punctat Alina Bîrsan.
Altfel spus, discriminarea la locul de muncă nu este o problemă a femeilor create de bărbați, ci este o problemă a societății create atât de bărbați cât și de femei, acestea din urmă ajungând să întrețină discriminarea prin faptul că ele consideră că nu sunt potrivite pentru o funcţie de conducere, majoritatea optând să se concentreze pe viaţa de familie.